Werkende Nederlanders dreigen volgend jaar honderden euro’s mis te lopen als het Belastingplan sneuvelt in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit berekeningen van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dinsdag.

Zo loopt een gezin waar één ouder een inkomen verdient in 2016 rond de 700 euro mis. Voor een tweeverdienersgezin is dat ongeveer het dubbele, zei Wiebes dinsdag in het vijfde Kamerdebat over zijn Belastingplan. Alleenstaande ouders met een baan dreigen tussen de 900 en 1400 euro te missen.

Wiebes zei dat hij tot het allerlaatste moment zal blijven zoeken naar een meerderheid voor zijn plan en de geplande lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven. Wiebes heeft die meerderheid niet in de Senaat; naast de regeringspartijen VVD en PvdA stemt alleen het CDA zoals het er nu voor staat voor. D66 haakte dinsdag af.

Wiebes zoekt ongewone coalitie

“Ik blijf zoeken tot het allerlaatste moment. Opgeven is geen optie”, zei Wiebes. Maar hij gaf tegelijk toe dat hij de meerderheid ondanks veel praten en liters koffie drinken nog niet ziet. Er was een meerderheid mogelijk met de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, maar het voorstel van die partijen kostte volgens het kabinet te veel banen.

Wiebes wees erop dat er de afgelopen jaren wel coalities te smeden waren voor bezuinigingen en lastenverzwaringen. Nu de lasten voor de burgers verlaagd kunnen worden, lukt het niet. “Het is wonderlijk dat je in dit land moet strijden voor lastenverlichting.”

Aan het einde van het vijfde debat lonkte ineens onverwachte steun. 50PLUS-leider Henk Krol zocht buiten de vergaderzaal contact met Wiebes en twitterde daarna over een combinatie van VVD, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS en de Onafhankelijke Senaatsfractie OSF. Die vijf partijen zouden in de Senaat een nipte meerderheid hebben van 38 zetels.

PvdD-leider Marianne Thieme liet even later weten dat haar vanuit de coalitie is gevraagd of er met haar "te praten is''. Zij is daartoe bereid, een "inhoudelijk pasklaar plan'' zou er echter nog niet liggen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl